Край на напрежението: "Северен поток" заработи!

Количеството на доставяния газ обаче не е уточнено
21 юли 2022 08:30, Нели Христова
175
Край на напрежението: "Северен поток" заработи!
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Северен поток", който свързва Русия с Германия, беше пуснат отново след 10-дневен ремонт, съобщи операторът му за АФП.

"Работи", заяви говорител на "Северен поток", без да уточнява количеството на доставяния газ.

Германското правителство се опасяваше, че газопроводът няма да бъде отворен отново от Москва след планираната работа.

Още по темата

Днес сутринта руският газ отново започна да постъпва в Германия по "Северен поток" след техническите дейности по тръбопровода, които продължават от 11 юли. Това съобщи информационна агенция DPA, позовавайки се на представител на компанията оператор Nord Stream AG.

"Газът отново тече по газопровода", цитира агенцията.

Въпреки това компанията заяви, че ще мине известно време, преди тръбопроводът да заработи с пълен капацитет. Представител на Nord Stream AG заяви, че обявените днес обеми газ съответстват на тези, доставяни от "Северен поток" непосредствено преди профилактиката - около 67 милиона кубически метра на ден. Това отговаря на около 40% от капацитета на тръбопровода.

Клаус Мюлер, ръководител на Федералната мрежова агенция (германският регулатор), заяви в сряда, че газопроводът "Северен поток" ще достави 530 GWh газ в четвъртък; това е около 30% от капацитета му. Той написа това на страницата си в Twitter. От своя страна германският газопреносен оператор Gascade заяви, че очаква да транспортира газ на нивата отпреди ремонта (40% от пропускателната способност).

От средата на юни "Северен поток" работи само на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради късното връщане на газова турбина на Siemens след ремонт заради канадските санкции срещу Русия. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че ако Русия не получи обратно турбината за "Северен поток", по трасето ще могат да се изпомпват само 30 млн. куб. м газ на ден вместо сегашните 60 млн. куб. м. Той обърна внимание на факта, че в края на юли "друга машина трябва да бъде изпратена за ремонт".

В същото време „Газпром“ не е получил никакви документи от Siemens относно връщането на газотурбинния двигател и е изпратил ново искане до германската компания. Руският холдинг отбеляза, че връщането на турбината под санкции и последващият ремонт на други двигатели влияят на безопасната експлоатация на "Северен поток".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 1 година
До анонимен 136 Щом сте го видели насън като починал значи гадината още дълго ще живее и трови въздуха според едно поверие. Сега си живее необезпокояван в луксозната си вила в околностите на Москва.
128
1
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
Аз пък викам Русия да се откаже от еврото и доларите , да спира газта и да покаже "колко е велика"---САМО ТОГАВА СВЕТА ШЕ ГИ ПРИЗНАЕ ЗА "СВЕТОВНА СИЛА"!...ДА ВЗЕМЕ ПУТИН ДА НАПРАВИ ЕДНА "АУТОДАФЕ" НА ЦЕЛАТА СИ ЗАПАДНАТА ВАЛУТА НА ЦЕНТЪРА НА МОСКВА ....ТА ДА МУ КАЖЕМЕ "ЕВАЛЛА"...ха,ха,хааааааа ...НАЛИ Е МЪЖКАР ...НАЛИ ПЛАШИ ВСИЧКИ С ЯДРЕНИ БОМБИ....АЙДЕ ДА ГО ВИДИМЕ...!!!!!!!!!!!!!!!
127
5
 
6
 
! Отговори
Злобар преди 1 година
Ега ти представяте ли си руснаците тотално да спрат газта за немците които и без това сега са на съкратени къпания . Те направо ще се вмиришат . Че то един пор ще ухае къде къде по-хубаво от катеричката на фон Лайнянен .
126
3
 
2
 
! Отговори
охбаняохкеф преди 1 година
Ура,Фон дер Лоен че окъпе котето!Бюргерките че смърдят на готино!Няма по-гнусно нещо от некъпан евроатлантически сбърканяк!Нашите евросбърканяци що не им пратят на бюргерките един полк теляци-ох баня ох кеф!
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ураааа Германците вече могат да се къпят! Постежение!
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не е луд да спира германците да бачкат, че от там идат кинтите за всички! Мака, че ако им спрат газа може и да е за добре- таман да преместят малко заводи на изток и на юг из ЕС, че то сега немеца събрал всички заводи, а ние изнасяме само хора, ама и това вече нямаме. Немските заводи са европейско наследство и трябва да се разпределят по- честно и равномерно из ЕС.
123
5
 
4
 
! Отговори
123-ТОиДИ преди 1 година
ЩЕ ЗАРАБОТИ Я ! " КремЪл " ОСТАНА БЕЗ ПАРИ !
122
1
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ЕДИН ДОБЪР ЧОВЕК КАЗА "КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ В УКРАЙНА, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ГАЗ В СЕВЕРЕН ПОТОК 1" СЕГА РАБОТИ НА 30%.
121
1
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Анонимен 132: "Сега турбината дойде"? Това пък откъде го разбра. Турбината изобщо не е стигнала до Германия, та какво остава да стигне до местоназначението си в Русия. И затова Северен поток 2 доставя само 40% от капацитета си. За пореден път се вижда, как със санкциите ЕС вреди на себе си.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До госгГорбачов почина
119
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ние понеже сме много страшни, газта ни заобикаля.
118
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром направи смешни немците...... Без оная турбина им доставяше 40% от предните обеми. Сега турбината дойде в Газпром и те почнаха да доставят по Сев.поток 1 още по-малко - смъкнаха нивото до 30%. Вероятно защото немците готвят 20 танка за Украйна.... Не може да е за друго
117
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 година
Може и да е заработил но въпроса е колко ще работи и в какви обеми . Защото се чуват за някакви контра санкции на Путин който явно изчаква есента за да ги въведе .
116
1
 
5
 
! Отговори
госг преди 1 година
Интересно , най-голямата политическа *** Горби нещо се скри . Преди отвреме навреме излизаше с някои свои безсмилени коментари но откакто започнаха военните действия го няма никакъв *** неден.
115
2
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Край на напрежението щеима когато заработи Северен Поток 2. Което всъщност е и целта на целия този театър в Украйна.
114
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен И Латвия вече купува руска газ, в рубли разбира се .
113
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За България не може понеже Киро-про100то и Кокорчо ни закопаха в стремежа си да цyнкат американски зaдници. Мен това ме дразни, че Унгария уцелиха на управник с Орбан, човека хем им бае на ЕС, хем си поддържа връзките с Русия и унгарците сега са харашо докато бай *** Балкански гледа с пръст в уста(за пореден път в исторически план).
112
11
 
4
 
! Отговори
До 125 преди 1 година
Ако ти беше на мястото на Русия. Ама не си. А я ми кажи щом са толкова ербапи, що не го спряха в края на сметка? Щото газа си е техен , но помпата е на "Сименс". Да бяха спряли газта и помпата щеше да помпа само въздух под налягане. На мен ми се струва , че май не им стиска.
111
7
 
25
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Аз ако бях на мястото на руснаците нямаше да им пусна газа. Да си сърбат попарата дето сами надробиха. Изобщо не заслужават никакъв газ. Някой сега ще каже ама руснаците такива , руснаците онакива. Това е положението - имам газ продавам. Ако някой много го иска аз му диктувам правилата. Ако предлагането е по голямо от търсенето това е друга работа. Ама да купувам скъп американски, вместо руски евтин, щото виж американците са голяма работа. Няма да стане, да го духат и това е.
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убау де, работи,доди газа,ама едно не моим разбра аджаба,сега немецо ша са баня ли или нема да са баня.